четвер, 18 березня 2021 р.

                                        Консультація  для батьків

Проведення спільних ігор з дітьми і батьками

Гра для дитини дошкільного віку – основний вид діяльності, який сприяє гармонічному розвитку у неї інтелекту, психічних процесів, дисципліни. Під вмілим керівництвом дорослого гра здатна творити дива.

Гра – це «чарівна скринька», за допомогою якої можна навчити дитину читати, писати і, головне, – мислити, спостерігати, розуміти, доводити власну думку, творити. Ігри також можуть здійснити неймовірний вплив на почуття власної гідності дитини. Що ж цікавого та корисного у спільній грі дитини та батьків? Спільні ігри дають батькам чудову можливість більш пізнати свою дитину, її внутрішній світ, а головне позитивно взаємодіяти з нею. Адже сьогодні більшість з нас просто зайняті роботою, домашніми справами, і звісно простіше дати дитині телефон чи планшет, але це не замінить дитині увагу мами чи тата.

В які ігри грати, як їх почати, як зацікавити дитину та зробити гру цікавою? Ну що ж будемо розбиратися разом!

Кожен дитячий вік потребує різного виду ігор. Дітям старшого дошкільного віку поступово набридає гратися  великими іграшками, їх більш цікавлять іграшки з кіндер - сюрпризів, дрібні іграшки: тваринки, машинки, солдатики, лялечки, динозаври. Вони з радістю програють з ними безліч різних варіантів гри. Діти будуть в захваті від незвичайного конструктору, моделей кораблів і літаків, яскравих фломастерів та пластиліну, цікавих настільних ігор, набору для шиття і в'язання. Дошкільнята люблять  робити іграшки-подарунки власноруч,  майструвати.

 Є чимало досліджень, які показують, що 60 % дітей, які зараз підростають, матимуть зовсім інші професії, ніж ті, які існують у нинішньому світі. Тому дуже важливо навчати дітей нових навичок, слідкуючи за трендами майбутнього, тут в нагоді батькам стане легендарний конструктор LEGO.

Конструювання розвиває у дітей моторику рук, вчить її новим словам (назви форм, споруд, матеріалів), розвиває логічне мислення та математичні навички (підрахунок кількості деталей, поділ цілого на частини, додавання різних кількостей деталей, відкриє у дитині розуміння пропорцій). Коли дитина має ідею того, що вона хоче збудувати з цеглинок LEGO, вона може реалізувати її. Для цього їй потрібно спочатку проаналізувати  ідею, об’єкт, спланувати послідовність дій і створити задумане.  Це вчить дитину досягати мети, розвиває уважність, можливість знаходити різні шляхи вирішення завдань, вміння завершити справу до кінця.

Цеглинки LEGO можна використовувати у якості матеріалу для підрахунку, замість звичних паличок; викладати з них цифри, приклади; формувати поняття «більше», «менше», закріпити основні кольори.

Гра для дітей – це передусім навчання, а саме дидактична гра -  мати педагогічного процесу. Дуже часто діти так захоплюються дидактичною грою, що й не помічають самого процесу навчання та виховання. Використання дидактичної гри створює ситуацію, коли діти самі виявляють бажання виконувати навчальні завдання, роблять це продуктивно, з натхненням. Дидактичні ігри сприяють розвитку таких рис характеру, як дисциплінованість, активність, спостережливість, колективізм, уважність.

Дітям подобалося грати в ігри-загадки. Розгадування загадок розвиває здатність аналізувати, узагальнювати, формує вміння розмірковувати, робити висновки, умовиводи.

Пазли – це корисна, пізнавальна, розвиваюча гра для дітей. В ході збирання цікавих диво-карток розвивається дрібна моторика рук, логічне мислення, терпіння та спостережливість. В магазині можна знайти безліч цікавих варіантів пазлів, але зовсім інша справа виготовити їх разом з дітьми самостійно. Для цього потрібно розрізали на декілька частин листівки, роздруковані на принтері картинки з зображенням машинок, іграшок, казкових героїв, геометричних фігур. Діти з радістю не тільки виготовлятимуть з дорослими пазли  а й з радістю складатимуть їх.

Сучасне життя вимагає від людини креативного мислення, нестандартних дій, тому важливо навчати дітей вміти аналізувати ситуацію, робити висновки. Одним з засобів, що сприяють розвитку інтелектуальних дій, є гра в  шашки. На думку Василя Сухомлинського, вже у дошкільному віці поміж дітей розрізняють дітей теоретиків та мрійників. Шашки однаково потрібні, як одним, так і іншим. Теоретикам вони допоможуть розвинути логічне мислення, а мрійникам дадуть змогу збалансувати здібності необхідні для навчання в школі. Найважливіший та дієвий засіб, як зацікавити дітей шашками – це захопитися грою разом з нею.

Фантазія не обмежується нічим, у спільній грі з батьками можна створити щось дійсно неймовірне — це допоможе дітям розвинути уяву, моторику та, що надзвичайно важливо, повірити у власні сили. Адже творчість — це основа успіху в будь-якій професії. Як же цікаво виготовити спільно з дитиною щось ваше,  наприклад,  «особливий» арт-бук!

                                        ГРА «МІЙ АРТ - БУК»

Мета: розвивати креативність, уяву, фантазію, творчість дитини, вміння порівнювати;

Матеріал: альбом для малювання, картон, кольоровий папір, цікаві картинки, вирізки з дитячих журналів, наліпки, фотографії дитини та інших членів родини, дитячі малюнки, аплікації, клей, ножиці, степлер, кольорові олівці та фломастери.

Хід гри:

1.     З картону, кольорового паперу виготовляєте альбом.

2.     Прикрашаєте палітурку.

3.     В альбом клеїте наліпки, фото, малюнки та аплікації.

4.     Можна створити колаж про мрії дитини, іграшки, які вона хоче мати.

5.     Можна написати  цікаві дописи.

6.     Переглядайте артбук  разом з дитиною.

Отже, спільна гра дитини з батьками – це один з найлегших способів заохотити дитину до навчання і розвитку, заклавши в ній вагомий фундамент для майбутніх успіхів у дорослому житті. При цьому, щастя від сімейної гри відчувають і самі дорослі.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  сучасні методи    загартування Найліпшим проявом батьківської турботи є спрямування зна­чних зусиль на формування міцного здоров'я д...